Voel de kracht van Powerball

De powerball is een gyroscoop die je met je handen aan kunt drijven tot ongeloofelijke hoge toerentallen. Het maximuum aantal toeren dat je met deze bal kunt halen is 15000 rpm toeren per minuut. Dat is 250 omwentelingen per seconde!

Als de powerball zo hard draait oefent hij een grote kracht op je handen uit en dat voel je. Daarom kun je dit apparaatje gebruiken om je spieren te trainen. Het vergt enige oefening om hem aan de praat te krijgen, maar als je emaal de slag te pakken hebt is het verslavend.

Je kunt ook toerentellers bij de powerball kopen, zodat je kan zien hoe hard hij gaat. Het maximuum aantal toeren dat ik heb gehaald is 8900 rpm. Het wereldrecord is iets boven de 15000 rpm.

 

Hoe werkt de powerball?

Net als elke gyroscoop is hij moeilijk van richting te veranderen als hij hard draait. Probeer maar dan voel je een vreemde kracht op je handen. Dit komt omdat iets wat ronddraait een bepaalde draaikracht heeft die we impulsmoment noemen. Het impulsmoment is afhankelijk van de massa, de vorm en de grootte van de powerball en kwadratisch afhankelijk van de rotatiesnelheid. Dus hoe sneller hij draait hoe groter zijn impulsmoment is.

De richting van het impulsmoment is ook erg belangrijk. De richting van het inpulsmoment is in de as van de draairichting bij de powerball is dat in de richting van de as van de binnenste bal. Om de richting van het impulsmoment te veranderen moet je er kracht op uitoefenen. Dat is precies wat er gebeurt als je de powerball rond draait. Je hebt kracht nodig om hem rond te draaien en hoe harder hij draait hoe meer kracht het kost.