Sciencecentra in Nederland

Sciencecentra zijn moderne wetenschapsmusea waar je niet alleen mag kijken naar tentoonstellingen maar waar je zelf experimenten mag doen. In een science centrum staan mooie interactieve opstellingen die iets over natuurkunde, scheikunde, biologie of techniek laten zien. Door met deze interactieve opstellingen te experimenteren leer je spelenderwijs iets over natuurwetenschappen.

Science centra zijn overgewaaid uit Amerika waar ze heel populair zijn. Het eerste science centrum is het Exploratorium in San Fransisco. Dit is opgericht in de jaren zestig door de natuurkundige Frank oppenheimer, die hiermee een grote carrière move maakte.

Ook in Nederland zijn science centra een succes, vooral onder kinderen die zich er prima vermaken en veel plezier hebben. In Nederland zijn op dit moment 14 science centra en er zijn plannen voor nog meer science centra. In het Vlaanderen is één science centrum maar dat is een heel erg groot science centrum.

Op deze website heb ik informatie over alle science centra in Nederland verzameld, dus als je een science centrum wilt bezoeken dan kun je hier kijken wat er te beleven is en waar je ze kunt vinden. Alle science centra hebben korting voor groepen, verjaardagsfeestjes, lesprogramma’s voor schoolklassen van het basis- en voortgezetonderwijs en lespakketten.

 

De science centra staan op volgorde van Noord naar Zuid en per provincie.

Groningen (0)

Friesland (1)
1. Aeolus Sexbierum

Drente(0)

Overijssel (4)
2. Ontdekhoek Zwolle, Rotterdam, den Bosch, Sittard
3. Ecodrome Zwolle
4. Cosmos Lattrop
5. Heim Hengelo

Flevoland (0)

Utrecht (1)
6. Universiteitsmuseum Utrecht

Noord Holland (2)
7. Nemo Amsterdam
8. Artis Amsterdam

Zuid Holland (4)
9. Space Expo Noordwijk
10. Naturalis Leiden
11. Museon Den Haag
12. Techniek Museum Delft

Zeeland (0)

Noord Brabant (0)

Limburg (3)
13. Hall of science Venlo
14. Explorion Heerlen
15. Industrion Kerkrade

Vlaanderen/België (1)
16. Technopolis Mechelen